Sådan Informerer Underholdning Tidens Mode

Stort set alle mennesker følger moden, i en eller anden grad. Selv hvis man ikke er en mode-nørd der følger med i alle tidens trends, så er ens garderobe nu nok alligevel farvet af, hvad der rør sig i modens verden. Det er ganske enkelt så stort og vidtrækkende et fænomen, at det næsten er umuligt ikke at blive farvet af det. Hvis du flytter langt væk fra alting, og aldrig tænder dit fjernsyn eller åbner at magasin, så er det muligt at du kan leve et liv helt separat fra moden. Men hvem har lige lyst til at gøre det?

Men bare fordi man følger moden, betyder det ikke, at man forstår moden. Det kræver nemlig kun, at man har øjne i hovedet, at kunne følge moden. Hvis man ønsker at forstå hvor moden kommer fra, og hvordan det hele hænger sammen, så har man derimod brug for virkeligt at sætte sig ind i tingene. Hvis man interesserer sig for mode og skønhed, så kan det godt være arbejdet værd. Jo bedre man forstår moden, jo bedre chance har man nemlig for at følge og forudsige den. Det betyder at du kan være den første der springer med på de nye trends, og altid er ét skridt foran, når det komme til tøj og mode.

En udbredt misforståelse om modetøj er, at det er noget der dikteres af modedesignere. Mange har det indtryk, at moden er noget designerne ganske enkelt bestemmer. De forestiller sig altså, at en modedesigner bare sætter sig ned, og designer noget nyt tøj, helt frit fra fantasien. Fordi de er anerkendte, så bliver deres designs lavet om til tøj, der præsenteres på en modemesse. Alle kigger så til modemessen for at finde ud af, hvad det næste store indenfor modebranchen er, og så begynder de ellers at ?kopiere? udseendet.

Men det er ikke sådan det hænger sammen. Der er ikke noget menneske derude, der ?bestemmer? hvad moden skal være. Det er ikke designernes opgave at beslutte den slags. Deres opgave er derimod at opdage hvad moden er. Moden er nemlig noget der er levende, og i evig forandring. Moden er et produkt af vores kultur og værdier. En dygtig designer er altså én, der kan opfange ændringer i kulturen, og gøre dem til en del af et stykke tøj.

Som et godt eksempel, så kig på underholdningsbranchen. Den fungerer ofte som en trendsetter, og kan have stor betydning for moden. Jeg er eksempelvis overbevist om, at der er en direkte sammenhæng imellem den øgede interesse for amerikanske TV serier og film her i Danmark, og den øgede efterspørgsel på klassisk amerikansk mode, i stil med Tommy Hilfiger. Underholdning er noget vi alle opsøger, og det har en stor betydning for vores kultur og værdier. Når store dele af den danske underholdning kommer fra amerikanske kilder, så er det kun naturligt, at den danske mode også begynder at lægge sig op af de amerikanske stilarter.